Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Για το Left Nerd

Φίλες και φίλοι,
   Διανύουμε μια κλασική, αν και ιδιαιτέρως έντονη, κεφαλαιοκρατική οικονομική κρίση που διαπερνάει όλες τις πλευρές της κοινωνίας. Θλιβερά φαινόμενα, που κανείς φανταζόταν ότι αποτελούσαν παρελθόν, επανέρχονται στην ζωή μας. Τεράστιες κοινωνικές καταστροφές, φτώχεια, πείνα, αδιέξοδα. Η νεολαία χάνει ακόμα και τα πιο στοιχειώδη όνειρα της (δουλειά, οικογένεια κλπ.). 
  Τι να κάνουμε λοιπόν;
Συστρατευόμαστε στον πρακτικό αγώνα απέναντι στους “εκτελεστές μας”, προσπαθώντας να τον βοηθήσουμε με κάθε τρόπο, αυξάνοντας το βαθμό ενότητας, συνειδητότητας και οργανωτικότητας του. Ακουθόντας ταυτόχρονα μια πιο “nerdy” αντιμετώπιση των πραγμάτων, εξίσου σημαντική είναι η κατανόηση των πραγμάτων όχι ως ένα διαρκές κυνήγι πολιτικών γεγονότων ή ένα συνονθύλευμα θεωρητικών παραστάσεων ή λανθασμένων πρόχειρων γενικεύσεων, αλλά η ολόπλευρη κατανόηση των φαινομένων που διέπουν την κοινωνία.


  Η έλλειψη στρατηγικού στόχου και η αποδόμηση του επιστημονικού σοσιαλισμού, αλλά και η κυριαρχία μικροαστικών στρωμάτων στις περισσότερες οργανώσεις της αριστεράς, οδήγησε στο συστηματικό κυνήγι του “κόλπου”, των δήθεν τακτικών ελιγμών συνοδευόμενο με υπέρ-επαναστατικές κορώνες και στο μισητό πλέον φαινόμενο του “μικρομάγαζου”. Η τυφλή δράση και η υποταγή στο αυθόρμητο ελάχιστα αντιμετωπίζουν τον καλά οργανωμένο εχθρό που διαθέτει μέσα εμφανώς ανώτερα από τα ήδη υπάρχοντα του κινήματος. 
  Το blog αυτό επιδιώκει να συμβάλει στο θεωρητικό και πολιτικό εξοπλισμό του κινήματος. Δύο είναι τα βασικά ερωτήματα σήμερα. Το ερώτημα της κατανόησης της φύσης του καπιταλισμού και της σημερινής κρίσης του “ανεπτυγμένου κόσμου”, και η κριτική κατανόηση του σοσιαλισμού του 20ου αιώνα (με το πλήθος θετικών και αρνητικών του) συνδυαζόμενη με την διάγνωση των δυνατοτήτων του σοσιαλισμού στον 21ο αιώνα. Με έμφαση στα δεδομένα της Ελλάδας, σκοπός του blog είναι η συνεχής διερευνητική προσπάθεια απάντησης στα παραπάνω ερωτήματα. 
  Σε αυτήν την προσπάθεια, κάθε σχόλιο/απορία/διαφωνία είναι επιθυμητό. Μερικές φορές, ακόμα και μισή παρατήρηση μπορεί να οδηγήσει τον άλλο στην ανάπτυξη σημαντικών ιδεών. Έτσι λοιπόν ελπίζω όσοι έχουν παρόμοιες ανησυχίες να συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου