Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΦωτοΡωσία


Λόγο υπερβολικά αυξημένου φόρτου εργασίας (κατάκαλόκαιρα) το blog δεν θα ανανεώνεται μέχρι κοντά στα τέλη Αυγούστου. Ανέβηκαν φωτογραφίες από την Ρωσία στο http://left-nerd.blogspot.gr/p/blog-page_12.html σε σχέση με έργα που έγιναν την Σοβιετική εποχή. Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Φρι Βιβλία!!!


Το blog με περηφάνια παρουσιάζει το νέο του τμήμα, των ψηφιοποιημένων βιβλίων. Ανέβηκαν τα πρώτα 17, συμπεριλαμβανομένου του κλασικού λογοτεχνικού βιβλίου της σοβιετικής εποχής του Σόλοχοφ “Ήρεμος Ντον”. Η νέα σελίδα φαίνεται στο κεντρικό μενού στην επιλογή “Βιβλία”. Τα βιβλία υπάρχουν σε δύο παροχής, rapidshare και 4shared. Τα βιβλία βρίσκονται εδώ: http://left-nerd.blogspot.gr/p/blog-page.html

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Πως διάβαζε ο Λένιν τον Μαρξ


Nadezhda Krupskaya (1933 - δημοσιεύτηκε στο Labour Monthly pamphlet no. 2)
  Λόγω της καθυστερημένης βιομηχανίας στη Ρωσία, το εργατικό κίνημα [της Ρωσίας] άρχισε να αναπτύσσεται την δεκαετία του 90, όταν η επαναστατική πάλη της εργατικής τάξης διενεργούνταν ήδη σε πολλές άλλες χώρες. Υπήρχε ήδη η εμπειρία της μεγάλης Γαλλικής Επανάστασης, η εμπειρία της επανάστασης του 1848, και η εμπειρία της Κομμούνας του Παρισιού το 1871. Οι μεγάλοι ιδεολογικοί ηγέτες του εργατικού κινήματος, Μαρξ και Ένγκελς, είχαν δημιουργηθεί από την φωτιά της επαναστατικής πάλης. Η διδασκαλία του Μαρξ έδειξε τον δρόμο της κοινωνικής ανάπτυξης, το αναπόφευκτο της καταστροφής της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας, την αντικατάσταση αυτής της κοινωνίας από την κομμουνιστική, τα μονοπάτια της ταξικής πάλης, την αποκάλυψη του ρόλου του προλεταριάτου σε αυτήν την μάχη και το αναπόφευκτο της νίκης του.

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Ποιό κράτος σε ποια κοινωνία;


  Επειδή το κράτος φαινομενικά στέκεται πάνω από την κοινωνία, δημιουργείται η εντύπωση ότι αποτελεί μια αυτόνομη δομή που εκφράζει ολόκληρη την κοινωνία. Και πόσες μας πόσες φορές, σε καθημερινές συζητήσεις βλέπουμε τέτοια αντίληψη, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες. 
  Πολλοί για λόγους ευκολίας καταφεύγουν σε λεξικά, εγκυκλοπαίδειες, άρθρα και άλλα, παρά στις αυθεντικές πηγές, για να μάθουν τι προτείνουν οι κομμουνιστές.  Για να χρησιμοποιήσουμε πολύ αθώους όρους, δημιουργείται μια παρανόηση από τα παραπάνω ότι η πρόταση μας αφορά κάποιες απλές ποσοτικές αλλαγές, απλώς να μεταφερθούν όλες οι επιχειρήσεις στο σημερινό κράτος. “Διαφωνώ με την αριστερά, γιατί θέλει όλες τις επιχειρήσεις στο κράτος”, είπε μια γνωστή μου πρόσφατα. Απευθυνόμενοι σε αυτούς ρωτάμε, ποιό κράτος σε ποια κοινωνία;